Smit & Heinen Makelaars en Taxateurs o/z

Het effect van de nieuwe Wet Betaalbare Huur op de Amsterdamse huizenmarkt

Wat is er veranderd door de Wet Betaalbare Huur? En wat zijn de gevolgen op korte- en lange termijn in Amsterdam?
Het effect van de nieuwe Wet Betaalbare Huur op de Amsterdamse huizenmarkt
05 feb. 2025·
Leestijd:

Geschreven door: Sven Heinen

Sinds de invoering van de Wet Betaalbare Huur in juli 2024, zijn de spelregels op de Amsterdamse huizenmarkt flink veranderd. Deze wet is bedoeld om huurprijzen te reguleren en betaalbaar te houden, met de focus op middenhuurwoningen. De impact van deze wet is inmiddels duidelijk merkbaar voor zowel huurders als verhuurders.

Wat is er veranderd door de Wet Betaalbare Huur?

De Wet Betaalbare Huur introduceert een strenger puntenstelsel voor woningen met een huurprijs tot €1.250 per maand. Woningkenmerken zoals oppervlakte, energielabel en voorzieningen bepalen nu de maximale huurprijs. Het doel van deze wet is om speculatie tegen te gaan en huurprijzen realistischer te maken voor zowel huurders als verhuurders.

Positieve effecten Wet Betaalbare Huur

De Wet Betaalbare Huur biedt huurders meer zekerheid en betaalbaarheid. In een stad waar huren vaak onbetaalbaar waren, krijgen mensen met een gemiddeld inkomen nu meer toegang tot betaalbare woningen. Huurders zijn minder afhankelijk van hoge prijzen die door schaarste werden opgedreven.

Uitdagingen voor verhuurders

Verhuurders, vooral particulieren, zien de wet als beperkend. Lucratieve middenhuurwoningen leveren nu minder op. Veel verhuurders kiezen daarom om te verkopen. Dit vergroot het aantal koopwoningen. Theoretisch verlicht dit de druk op de huurmarkt, maar het kan ook de schaarste in het middensegment vergroten.

Wat is er veranderd door de Wet Betaalbare Huur in Amsterdam Smit en Heinen

Lange termijn gevolgen in Amsterdam

De wet lijkt een stap in de goede richting voor betaalbare huur. Maar kan het woningaanbod meegroeien met de stijgende vraag? Zonder extra nieuwbouwprojecten blijft de druk op de Amsterdamse woningmarkt bestaan.

Korte termijn gevolgen in Amsterdam

In de praktijk zien we dat veel particuliere beleggers (zowel grote als kleine, met 1 of 2 woningen in box 3) hun nieuwe ‘middenhuurwoning’ verkopen zodra de huurder opzegt of het tijdelijke huurcontract eindigt. Deze woningen verdwijnen snel uit de vrije huursector en worden opgenomen in de koopmarkt. Het aanbod van vrije huursectorwoningen is sinds de invoering van de wet aanzienlijk gedaald. Ook de instroom van studenten is afgenomen. Ook wordt de stad minder aantrekkelijk voor internationale bedrijven door een gebrek aan goede huisvesting. Dit heeft de druk op de Amsterdamse woningmarkt verder vergroot.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op!

Sven Heinen - Beëdigd makelaar en taxateur in Amsterdam

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

Lees verder 15 jan. 2025

Checklist huis kopen

Heb je een leuk huis gezien? Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan. Of het nu je eerste koophuis is of niet, het blijft altijd een spannend proces. Om je te helpen hebben we een checklist gemaakt met alle stappen die je moet zetten bij het aankopen van een huis.

Lees verder 18 dec. 2024
Back to top